l'Alzheimer consisteix en un trastorn neurològic progressiu que fa que el cervell s'atrofiï i les neurones cerebrals es morin, la qual cosa produeix problemes amb la memòria, el pensament i el comportament, sent la causa principal de dependència en les persones majors.
Símptomes i alteracions que provoca l'Alzheimer
Per a ajudar-te a reconèixer i entendre com a cuidador si la persona dependent al teu càrrec pateix Alzheimer, aquí et comptem alguns dels símptomes associats a aquesta malaltia:
_Alteracions cognitives: desorientació, alteració en el llenguatge escrit i oral, la memòria, la capacitat per a romandre atent i altres processos del pensament. Per exemple, no recordar el que han menjat aquest dia.
_Alteracions funcionals: pèrdua progressiva d'autonomia per a realitzar les activitats de la vida diària i prendre decisions. Hi ha alguns pacients que obliden com vestir-se o no es recorden de cuinar, per citar alguns exemples.
_Alteracions en el comportament: malestar, ansietat, canvis d'humor, agressivitat o sensació d'estar perdut són alguns dels canvis de comportament que poden aparèixer.
Les fases de l'Alzheimer
_Fase lleu o inicia: En l'etapa inicial solen oblidar-se, per exemple, de l'ordre que han de seguir en l'elaboració dels plats, per la qual cosa és molt important que estiguis amb ells ajudant-los a recordar i seqüenciar els passos i supervisant la realització del menjar i altres accions bàsiques del dia a dia.
_Fase moderada: En aquesta etapa el pacient necessitarà ajuda per a realitzar no sols les labors de casa, sinó també la pròpia autocura, així que hauràs d'acompanyar, supervisar i probablement realitzar per ell totes aquestes activitats quotidianes com vestir-se, dutxar-se, fer el menjar...
_Fase final de l'Alzheimer: Les alteracions que presenta el malalt se solen fer molt evidents i profundes en aquesta fase, per la qual cosa és important que et deixis assessorar per professionals sanitaris i consultar-los qualsevol dubte que poguessis tenir.
Consells per a cuidar a una persona major amb alzheimer
_Consulta amb el metge i altres experts qualsevol dubte que tinguis sobre la malaltia.
_Facilita les tasques diàries, com vestir-se o fer el menjar, supervisant i acompanyant-ho i realitzant-les per ell o ella quan sigui necessari.
_Crea horaris fàcils de seguir i s'adapti a les rutines, especialment quan es tracta de menjar i dormir.
_Crea un ambient tranquil i mantingues alguna llum encesa durant la nit per a evitar que se senti desorientat.
_Evita situacions que no coneix i aquelles que li puguin produir agitació i confusió, com a grans multituds o llocs estranys.
_Condiciona la llar per a evitar caigudes i accidents, i posa fora del seu abast medicaments i objectes perillosos.
_Si el malalt es troba nerviós o confús, ajuda'l a romandre tranquil, especialment enfront dels deliris i al·lucinacions pròpies de les fases més severes de l'Alzheimer.
_Parla de manera amable i pausada amb la persona i tracta d'explicar-li en tot moment el que estàs fent, la qual cosa està passant, etcètera, perquè no se senti perdut.
_Planifica activitats i menjars que siguin estimulants i que pugui gaudir.
_Procura que sempre hi hagi persones o objectes familiars al seu al voltant, com a àlbums de fotos, perquè se senti còmode.
_Ajuda'l amb les pèrdues de memòria a través de notes, llistes de tasques rutinàries o instruccions.
_Tanca la porta amb clau quan estigueu a casa i controla on es troba en tot moment, per a evitar que es desorienti i surti o s'allunyi d'on estàs.
_Fes que se senti útil en la mesura que sigui possible: dona-li tasques senzilles adaptades a les seves capacitats físiques i cognitives del moment, com parar taula, fer el llit…
_En les etapes més avançades de la malaltia, és probable que sofreixi incontinència, així que porta'l al bany cada 2-3 hores per a evitar pèrdues d'orina i sé comprensiu/a si ocorre algun accident.